top of page

PIOD. 5. maj er det 150-årsdagen for Slaget på Fælleden, hvor statsmagten slog hårdt ned på en arbejderforsamling, og samme dag udkommer en roman om initiativtageren til mødet på Nørre Fælled.


PIO er en biografisk roman om Louis Pio, som i 1871 udsendte to numre af Socialistiske Blade, der satte skub i den socialistisk bevægelse i Danmark. Sammen med sin fætter, Harald Brix, grundlagde han senere samme år ugebladet Socialisten og blev den faktiske leder af Den Internationale Arbejderforening for Danmark, forløberen for Socialdemokratiet. I foråret 1872 trådte han offentligt frem og blev stormester, et par måneder senere sad han i fængsel.

PIO begynder, da Louis Pio sidder i varetægtsfængsel og må vente i over et år på en dom – som sender ham flere år i isolationsfængsel. Romanen følger hans kamp i fængslet, i arbejderbevægelsen og endelig i USA, som han må flygte til, betalt af politiet. Jorden brændte under ham. Det var ikke kun tiden, der var imod ham, krisetid og politistat, der var også kvinderne, som komplicerede tingene, en svensk baronesse, for eksempel, foruden hans kæreste, Augusta, som noget ubelejligt bliver gravid, og som lidt for ofte ses med tidens førende kritiker, Georg Brandes. Så hvorfor ikke tage pengene og løbe, søge lykken under andre himmelstrøg, bygge nye socialistiske verdener, finde fred med sin kone og sit barn i et lille hus på prærien?


Læs mere om PIO og se nogle billeder fra hans liv på forlagetarabesk.dk/pio.


Omslag (håndflettet) af Marianne Dunker.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page