I fængsel

Det er 5. maj, 1872. Louis Pio sidder i en celle på Nytorv og venter på en retssag, der vil sende ham i fængsel i flere år. Hans forbrydelse er, at han har indkaldt til et møde på Nørre Fælled. Politiet havde forbudt det, men Pio fastholdt at gennemføre det: ”I har i årtusinder skænket os en bitter Livsdrik; vogt Jer nu, Målet er fuldt!”


Efter en lang skueproces og over et års venten i varetægtsfængsel, blev Pio, sammen med Brix og Geleff, sendt til isolationsfængslet Vridsløselille, hvor ingen overlevede i mere end et par år. Her skulle man efter amerikansk forbillede sone sine synder i ensomhed – men alene bliver man sindssyg. Opholdet i fængslet blev da også dyrt for Pio, og han overlevede kun, fordi man ikke ville forære arbejderbevægelsen en martyr.


Hvordan det senere gik, kan man læse i den biografiske roman, ”PIO”, som udkommer d. 5. maj, på 150-årsdagen for Slaget på Fælleden.Tegningen forestiller Pio i Vridsløselilles fangedragt og er taget fra hans "Erindringer fra redaktionskontoret og fængslet".

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square