top of page
Pio by Kristian Himmelstrup

PIO

af Kristian Himmelstrup

PIO er en roman om Louis Pio, som startede Socialistiske Blade, lagde grunden til den danske arbejderbevægelse (og dermed Socialdemokratiet), men hurtigt måtte flygte til Amerika.


Det er 5. maj, 1872. Louis Pio sidder i en celle på Nytorv og venter på en retssag, der vil sende ham i isolationsfængsel i flere år. Hans forbrydelse er, at han har indkaldt til et folkemøde på Nørre Fælled.

Opholdet i fængslet bliver dyrt, og han overlever kun, fordi man ikke vil forære arbejderne en martyr. Romanen følger Pios kamp i fængslet, siden i arbejderbevægelsen og endelig i Amerika, hvor han forsøger at bygge socialistiske kolonier. Han vil stadig forandre verden til det bedre, kæmpe for arbejderne, sikre kvinderne ligestilling, men hvor meget er idealisme, og hvor meget er selvbedrag? Og oveni er der hans kæreste Augusta, som også kommer til orde i romanen og har sin helt egen dagsorden, der bl. a. involverer geniale børn og Georg Brandes.

PIO er en afviklingshistorie om et liv, der ikke vil lykkes, men det er også en biografisk roman om en ener, der skubbede til udviklingen herhjemme, kæmpede for forandringer og basale menneskerettigheder og blev mødt af indædt modstand fra et ungt demokrati, der greb til politispioner, skueprocesser, fængsel og bestikkelse for at slippe af med samfundsfjenderne.

Nomineret til

Pol.jpg

Stem på Pio til Politikens Litteraturpris (frem til 26. februar 2023) ved at sende en sms til 1218 med teksten: pris kh 

9e987d_70a538e145264f728a569c61a674b287_mv2.jpg

Pressen skrev

"Forrygende roman river masken af Socialdemokratiets grundlægger". Anmeldelse i Politiken (fem hjerter)

"Pioneren". Anmeldelse i Weekendavisen.

"Den socialistiske pioner, der flygtede til USA. Anmeldelse i Arbejderen.

"PIO". Anmeldelse på Bogvægten.

"Heldigvis er meget blevet bedre siden 1871". Anmeldelse i Nordjyske.

"Louis Pio: Arbejderikonet der blev anti-helt". Interview i netavisen PIO.

"Biografisk roman om pioneren Louis Pio giver indblik i en spændende periode for den danske arbejderbevægelse, og så er fortællingen en sproglig lækkerbisken". Anmeldelse på Litteratursiden.

"Fra socialist til kapitalist". Interview i Arbejderen.

"Kristian Himmelstrup nomineret til DR Romanprisen". Se motiveringen på Litteratursiden.

Læs opslaget om romanen på Forfatterweb.

Hør podcasten på DR om Pio.

"Fantast på prærien". Læs motiveringen til Politikens Litteraturpris (eller stem ved at sende en sms til 1218 med teksten: pris kh).

Køb bogen hos Saxo eller i webshoppen !

"Himmelstrups Pioportræt er overordentligt vellykket"

Weekendavisen

Læs opslaget om romanen på Forfatterweb.

Hør podcasten på DR om Pio.

"Fantast på prærien". Læs motiveringen til Politikens Litteraturpris (eller stem ved at sende en sms til 1218 med teksten: pris kh).

"Kristian Himmelstrup har skrevet en historisk portrætroman om Socialdemokratiets grundlægger". Hør podcasten på Politikens Bogfolk.

Læs interviewet i Politiken i forbindelse med Politikens Litteraturpris.

Billeder

Kristian Himmelstrup

Kristian Himmelstrup har tidligere blandt andet udgivet romanerne Dinosaurens sidste tango, Putto og Angelinas røv og novellesamlingen Små skred. Han har desuden udgivet fagbøger om kulturformidling og flere biografier, senest om forfatteren J. P. Jacobsen, som var Louis Pios samtidige.

Himmelstrup er M.A. og cand.mag. i dansk og skandinavistik og har undervist i dansk sprog, litteratur, kulturformidling og skrivekunst på sprogskoler, højskoler og universiteter i Danmark og udlandet.

bottom of page